6 de març del 2011

L'arrivada del Tramvia

El domingo, a las cuatro de la tarde, se verificará la inauguracion del tramvia de esta ciudad a la de Roquetas y arrabal de Jesús. Para el expresado acto están invitadas las autoridarles y personas con carácter oficial, los presidentes de los Casinos y directores de los periódicos de la localidad. .El Excmo. Sr. Obispo bendecirá las obras y material de la linea, que será, recorrida inmediatamente después por los señores invitados al acto1.

A les 16h del 20 de setembre de 1885 s'inagurava el tramvia de Tortosa a Roquetes i Jesus. Tal i com s'aprecia en la fotografia, la linea tenia origen al final de Pont de Barques (Punt on actualment hi ha el monument franquista que enllaçaria amb el carrer Rambla Catalunya de Ferreries).
L'acte d'inaguració consistiria en una cerimonia religiosa en la que el llavors Bisbe de Tortosa Francisco Aznar Pueyo s'encarregaria de beneir les obres. El tramvia estava constituit per 3 cotxes arrastrats per mules, contava amb dos departaments (primera i segona classe) i la imperial (pis superior destinat a les classes inferiors per estar a la intemperie). El cotxe de primera classe tenia 6 seients amb coixins de vellut carmesí, portes i finestres anb grans vidres i, separat amb una porta corredera hi havia la segona classe amb 10 seients de fusta.
Finalitzat l'acte religiós, les autoritats de l'epoca pujarien al tramvia i en només mitja horeta passarien per Roquetes, Jesús i tornarien al punt d'origen al Pont de Barques, on els esperava un berenar, amb pastissos i dolcos en una taula decorada amb centres florals, dins del local destinat a cotxera2.

  1. Correo de Tortosa (18/09/1885)
  2. Correo de Tortosa (21/09/1885)