5 de març del 2011

Carnaval a Tortosa

Aquestos son dies de carnaval, segurament molts ja tindran preparada la seva disfreça per gaudir de l'oportunitat de ser un altra persona durant unes hores però, aquesta no és una tradició nova, fa uns quants anyets enrera a la nostra ciutat, la gent ja es disfreçava i anava a ballar però on anaven?
A principis de segle XX, la nit del 22 de febrer de 1900, un dels llocs on es celebraria un ball de disfreces era el Club Recreatiu. Actualment no existeix aquest club que estava a la vora del riu, prop del mercat (veure foto).
Segur que després de mirar la foto, la façana d'aquest edifici us “sonarà” una miqueta a tots els que alguna vegada heu estat a Tortosa ja que, és tracta del Palau Oliver de Boteller.
Ara bé, si el voleu veure us haureu desplaçar al Carrer Doctor Ferrán 6 (actualment és la seu del Departament de Cultura) ja que, l'any 1962 fou traslladat allí pedra a pedra. Doncs bé, aquell dijous per la nit en els salons del Club Recreativo s'havia organitzat un ball de mascares en el que, fins i tot es premiaria les millors disfreces:
  • A la que vista con más propiedad un traje de cualquier época o comarca: un lindo reloj de señora.
  • A la vestida más elegantemente: Unos pendientes dormilones de oro.
  • A la que lleve el disfraz más original: una preciosa sombrilla.
       Para estos tres premios habrá los siguientes accesits:
  • Un hermoso juego de ánforas
  • Un bonito juego par tocador
  • Dos artisticos jarros1.
A més més a les pauses del ball es va jugar a trencar una pinyata també amb premis:
  • Un valiso juego parar café
  • Una elegante bandeja con servicio de cristaleria1.
Relaten les cròniques de l'epoca que s'havien decorat els salons del Club Recreativo per a l'ocació:
El salón principal adornado con guirnaldas y emblemas apropiados a dicha fiesta, presentaba un aspecto magnífico que resaltaba más con el adorno del escenario en cuyo centro estaban expuestos los regalos, entre un bosque de palmeras y arbustos que tenían por fondo una monumental y artística concha2.

(1) La verdad (17/02/1900)
(2) La verdad (24/02/1900)